Rensfliser logo
Hjem » Guides » Guides gør det selv » Fliserens gør det selv: Sådan renser du dine fliser
Rensning af fliser, gør det selv
Denne side kan indeholde affiliate links - læs mere her

Fliserens gør det selv: Sådan renser du dine fliser

Tid i alt: ca. 2-3 dage 

Gør-det-selv fliserens er en populær løsning blandt mange boligejere, der ønsker at rense deres fliser uden at skulle ansætte professionelle til opgaven. Med det rette udstyr og en god forståelse for processen kan man nemlig opnå flotte resultater og samtidig spare penge på rengøring af udendørsarealer.

En af de største fordele ved gør-det-selv fliserens er, at man har fuld kontrol over rengøringsprocessen. Man kan vælge de bedste produkter og metoder til at rense fliserne, og man kan tilpasse rengøringen til flisernes specifikke materiale og graden af snavs og pletter. Dette giver en mere effektiv rengøring og et flottere resultat.

En anden fordel ved gør-det-selv fliserens er den økonomiske besparelse. Ved at udføre rengøringen selv sparer man pengene, der normalt ville have været brugt på professionel rengøring. Samtidig kan man også spare tid på at skulle finde og ansætte en professionel og vente på, at vedkommende kommer og udfører arbejdet.

Endelig kan gør-det-selv fliserens også være en tilfredsstillende oplevelse, da man selv kan se resultatet af sit arbejde og føle sig stolt af at have klaret opgaven selv. Det kan være en god måde at tilføje lidt ekstra værdi til sit hjem og udendørsarealer på en budgetvenlig måde. En god idé er at starte med at finde en god fliserenser og en patio cleaner da man skal bruge dette for at komme i gang.

Det skal du bruge

Materialer: Vand, algebehandling, imprægnering, fugesand/fast fugemasse

Redskaber: patio cleaner, højtryksrenser

Sådan renser du fliser trin-for-trin

1)

Fjern store ukrudtsvækser, blade, skær græskanter og fjern havemøbler

Start med at fjerne havemøbler, krukker mm. fra flisearealet. Hvis du har store vækster i fugerne, skal de fjernes inden påbegyndelsen af din fliserens. Fej blade/grene væk fra fliserne og sørg for at græskanterne ikke går indover arealet, skær til hvis det er nødvendigt. Det er vigtigt at man starter med at klargøre området, da det efterfølgende kan blive et problem, som du kan ende med at bruge alt for meget tid på. Læs mere om fjernelse af ukrudt mellem fliser

02)

Algebehandling af fliserne

Når du har gjort klar til rensningen af dine fliser og dit fliseareal er helt ryddet, skal du have lavet en algebehandling. Algebehandlingen kan påføres 30 min inden du begynder at rense. Det anbefales dog at du giver dine fliser en algebehandling 7 dage før. Dette vil have lystnet algerne mere og gør det derfor nemmere for dig at få renset alle algerne helt væk fra fliserne. Læs mere om algebehandling af fliser.

03)

Rensning af fliser

Nu skal du til at lave rens af fliser og her skal du bruge en patiocleaner og en højtryksrenser.
Du skal helst gøre brug af en højtryksrenser, hvor du selv kan regulere på trygget. På den måde så undgår du at du kommer til at rense fliserne for hårdt og derved gøre mere skade end gavn.
Et for hårdt tryk kan nemlig medføre, at flisen knækker. Det anbefales at man renser i firkanter, da det vil gøre det nemmere for dig, at få et overblik over hvor du har renset. Når du har renset fliserne, vil det være en god idé at køre trin 2 en gang til, inden du går videre til trin 4.

04)

Imprægnering af fliserne

Når dine fliser fremstår pæne og rene igen, er det tid til at de skal imprægneres. Fliserne skal være helt tørrer inden du påfører imprægneringen og du skal derfor helst vente min. et par dage.
Du skal helst imprægnere fliserne med en nano imprægnering, da det klart er det bedste produkt på markedet. Her kan du læse vores fulde guide om imprægnering af fliser.

05)

Oprydning og afskylning

Nu er selve fliserensen overstået og det er uden tvivl ikke gået ubemærket hen. Det sviner rigtig meget og kan have ramt din facade, havemøbler eller andre ting, hvilket desværre ikke helt kan undgås. Brug derfor din højtryksrenser forsigtigt, til at fjerne mudder, løse alger og bladerester.
Der vil også være skidt og snavs som med høj sandsynlighed har ramt vinduerne. Du kan derfor enten vælge at dække dem til før rensen eller pudse dem efterfølgende. Mange vælger også at gøre brug af en vinduespudser til dette.

06)

Fej fugesand/fast fugemasse

Når dine fliser er imprægneret, skal du vælge om du vil have fugesand eller fastfugemasse i fugerne. Fugesand er den billigste løsning og er nem at arbejde med som privatperson.
Man vil med denne løsning stadigvæk opleve at der kommer mos og ukrudt op mellem fugerne over tid, på trods af at det er ukrudtshæmmende. Tommelfingerreglen er, at man skal bruge 1 kg fugesand til 1m2 flisebelægning. Det kan dog variere alt efter størrelsen på hhv. fliserne og fugerne. Vælger man fastfugemasse, skal man forvente at det tager væsentligt længere tid og er et lidt større arbejde end det at feje sand. Fastfugemasse gør det til gengæld meget svært for ukrudt vækster at vokse og hæmmer derfor vækstbetingelserne betydeligt mere end fugesand. Man har også mulighed for at bestille et professionelt firma, for et mindre beløb til at være behjælpelig med fastfugemasse.

07)

Vedligholdelse

Vedligeholdelse er et vigtigt trin, hvis ikke man vil foretage en fliserens med jævne mellemrum. Det danske vejr gør det uundgåeligt, at der ikke i løbet af året vil sætte sig algevækst ovenpå selve imprægneringen. Giv derfor flisearealet en algebehandling en til to gang om året, for at bibeholde et længerevarende resultat. Når nu du har ydet et stort stykke arbejde, ville det være ærgerligt at springe dette trin over. Det vil betyde at der vil gå væsentligt kortere tid, før at du er nødsaget til at rense dine fliser igen. Dermed ikke sagt at din flisebelægning ikke vil have brug for endnu en fliserens, med nogle års mellemrum men du slipper for grimme fliser de kommende år hvis du husker dette trin.

Fordele ved at rense fliserne selv

At rense fliserne selv kan have flere fordele, især for dem, der ønsker at spare på omkostningerne og samtidig have fuld kontrol over rensningsprocessen. Hvis man har hænderne godt skruet på og ikke er begrænset af fysisk arbejde, er der er stor økonomisk fordel forbundet med at gøre der selv. Når du vælger at udføre en fliserens selv, kan du samtidig planlægge arbejdet til et tidspunkt, der passer bedst ind i din kalender. Det giver fleksibilitet i forhold til planlægning og udførelse. Dette kan være særligt fordelagtigt, hvis dine fliser hurtigt bliver beskidte eller kræver hyppig vedligeholdelse på grund af deres placering eller den lokale klimapåvirkning.

Desuden giver det at rense fliserne selv dig mulighed for at vælge de rengøringsprodukter og -metoder, der passer bedst til både dine fliser og dine personlige præferencer for miljøvenlighed og skånsomhed. Du kan eksperimentere med forskellige naturlige løsninger, som for eksempel eddike, bun sæbe eller bagepulver, som er skånsomme mod fliserne og miljøet.

En anden væsentlig fordel er den umiddelbare tilfredsstillelse og det personlige engagement, der følger med selv at forbedre og vedligeholde ens hjem. Det kan give en følelse af stolthed og ejerskab, når man ser de direkte resultater af ens arbejde. Ydermere kan regelmæssig selvudført rensning af fliser hjælpe med at forlænge deres levetid og bevare deres skønhed. Du undgår også de større omkostninger og besvær forbundet med dybere og mere intensiv professionel rensning over tid. Hvis du af en eller anden årsag ikke kan eller har lyst til at rense fliserne selv, kan du læse vores guide om professionel fliserens her. 

Hvornår på året skal du rense dine fliser?

Generelt er det muligt at udføre fliserens året rundt, men der er visse betingelser, der skal opfyldes. Det er vigtigt, at temperaturen er over 10 grader, da frost og koldere vejr kan risikere at beskadige fliserne ved at få dem til at revne. Forårsmånederne er særligt populære for rensning af fliserne, fordi det forbereder fliseområderne til sommersæsonen, hvor de typisk bliver mest brugt. Det er også et godt tidspunkt til at fjerne vinterens ophobning af snavs og alger.

Det er også muligt at lave fliserens om efteråret, især hvis man sørger for at vedligeholde fliserne efterfølgende, så de forbliver flotte ind i den næste sommer. Det gøres som regel ved at lave en algebehandling af fliserne en gang om året. De fleste professionelle Virksomheder foretrækker også at udføre arbejdet i forårs månederne og undgår ofte vintermånederne grundet risikoen for frostskader på fliserne. Så hvis du gerne selv vil rense dine fliser, så anbefaler vi at du gør det på de respektive tidspunkter.

Er fliserens miljøvenligt?

Fliserens kan betragtes som miljøvenligt, især fordi rensning af fliser grundlæggende typisk udføres med almindeligt vand under højtryk. Når det kommer til mere indgroede alger, flisepest eller andet, så anvendes ofte en algebehandling eller andre produkter for at sikre en dybere rensning. Produkterne, der anvendes i denne sammenhæng, er normalt miljøgodkendte, hvilket sikrer, at de ikke skader omgivelserne. Det er dog altid en god ide at kontrollere produktets indholdsfortegnelse for at forstå præcis, hvad de indeholder. Imprægneringer, der købes på byggemarkeder, skal ligeledes undersøges for deres miljømæssige påvirkninger, da disse produkter kan variere i både effektivitet og miljøvenlighed.

Uanset hvilket udendørs område der skal renses eller vedligeholdes, er der stadig flere der undersøger påvirkningen af de rensningsprodukter der bruges. Det sker især i takt med den stigende miljøbevidsthed. Overordnet set er fliserens derfor miljøvenligt, men vi anbefaler altid at man sørger for at holde sig ajour med de produkter som man anvender. På den måde kan man sikre sig at de ikke skader det omkringliggende miljø.

Har du fået lagt nye fliser?

Når du har fået lagt nye fliser, er der specifikke overvejelser at tage højde for. Det anbefales, at nye fliser får lov til at ligge i mindst seks måneder, før de bliver renset og imprægneret. Dette giver tid til, at eventuelt kalkudtræk der kan forekomme på fliserne, kan aftage. Kalkudtræk er en naturlig proces forårsaget af kalken i flisernes produktionsmateriale, men efter eksponering for vind og vejr vil det med tiden forsvinde. Tidlig rensning eller imprægnering kan forhindre fliserne i at ånde og dermed øge risikoen for skader fra kalkudtræk. Det er derfor vigtigt at tage højde for flisernes alder og tilstand, før man påbegynder behandlingsprocesser. Du skal derfor undgå både at rense og imprægnere dine fliser før de har ligget der i et halvt års tid, for at sikre den mest optimal beskyttelse samt vedligeholdelse af det nye fliseareal.

Ofte stillede spørgsmål

For at rense dine fliser selv skal du bruge vand, algebehandling, imprægnering, og fugesand/fast fugemasse. Til redskaber skal du bruge en patiocleaner og en højtryksrenser.

Hele processen tager ca. 2-3 dage, afhængigt af størrelsen på det område, der skal renses, og hvor grundigt du arbejder.

De største fordele er økonomisk besparelse, tilpasning til specifikke behov, tilfredsstillelsen ved selv at se resultatet, og at det kan være en god måde at få motion på.

Ja, det er vigtigt at fjerne alt fra fliseområdet for at undgå forhindringer og sikre en grundig rensning.

 Ja, det anbefales at påføre en algebehandling ca. 7 dage før selve rensningen for at lysne algerne, hvilket gør det nemmere at rense dem væk.

Ja, men det er vigtigt at bruge en højtryksrenser, hvor trykket kan reguleres, for at undgå skader på fliserne.

Fliserne skal imprægneres, når de er helt tørre, hvilket typisk kræver et par dages ventetid efter rensningen.

Regelmæssig algebehandling en til to gange om året kan hjælpe med at bibeholde rene fliser og forlænge tiden mellem rensninger.

Selvom fliser kan renses hele året, er det bedst at gøre det i foråret eller efteråret, når temperaturen er over 10 grader for at undgå skader fra frost.

Ja, fliserens med almindeligt vand og miljøgodkendte algebehandlinger og imprægneringer betragtes som en miljøvenlig proces.

Nye fliser skal have lov til at ligge i minimum seks måneder før de imprægneres, for at tillade naturligt kalkudtræk fra fliserne.

Her kan du læse

Relaterede artikler

Herregårdssfliser - perfekt til udendørsprojekter
Fliser

Herregårdssten | Den komplette vejledning

Herregårdssten har længe været en favorit blandt haveentusiaster og landskabsarkitekter, takket være deres alsidighed og æstetisk. Disse sten, som oprindeligt blev anvendt til de imponerende

Læs mere »
author avatar
Daniel Markvad
Mit navn er Daniel og jeg har en meget stor interesse inden for renovering og vedligeholdelse. Jeg deler ud af mine erfaringer, giver dig råd og vejledning, så du kan forvandle dit hjem og din have. Jeg bidrager derudover med praktiske tips og kreative løsninger til både små og store projekter.