Guide til gør det selv fliserens.
Har du også fået grimme fliser med hvide/sorte plamager, mos i fugerne og meget ukrudt, så læs med her på Rens Fliser og få dine fliser rene & pæne igen. Få renset fliserne og fjernet alt flisepest, algevækster og få dem beskyttet ordentligt. Din ultimative fliserens guide.
Sponsorerede links kan forekomme på hjemmesiden, for at opretholde sidens udgifter.

fliserens - alt du skal vide
Kast dig ud i et gør det selv projekt
Gør det selv fliserens
Gør-det-selv fliserens er en populær løsning blandt mange boligejere, der ønsker at rense deres fliser uden at skulle ansætte professionelle til opgaven. Med det rette udstyr og en god forståelse for processen kan man nemlig opnå flotte resultater og samtidig spare penge på rengøring af udendørsarealer.
En af de største fordele ved gør-det-selv fliserens er, at man har fuld kontrol over rengøringsprocessen. Man kan vælge de bedste produkter og metoder til at rense fliserne, og man kan tilpasse rengøringen til flisernes specifikke materiale og graden af snavs og pletter. Dette giver en mere effektiv rengøring og et flottere resultat.
En anden fordel ved gør-det-selv fliserens er den økonomiske besparelse. Ved at udføre rengøringen selv sparer man pengene, der normalt ville have været brugt på professionel rengøring. Samtidig kan man også spare tid på at skulle finde og ansætte en professionel og vente på, at vedkommende kommer og udfører arbejdet.
Endelig kan gør-det-selv fliserens også være en tilfredsstillende oplevelse, da man selv kan se resultatet af sit arbejde og føle sig stolt af at have klaret opgaven selv. Det kan være en god måde at tilføje lidt ekstra værdi til sit hjem og udendørsarealer på en budgetvenlig måde.

Få et uforpligtende tilbud på rensning af fliser

Der er mange fordele
Selvom det kan virke som en besværlig opgave, er der faktisk mange fordele ved at rense fliser selv. Først og fremmest kan det spare dig for en masse penge, da professionelle rengøringsfirmaer kan være dyre. Ved at gøre det selv, kan du spare pengene og bruge dem på andre ting i stedet.
En anden fordel er, at du kan tilpasse rengøringen til dine specifikke behov og krav. Hvis du har sarte fliser eller ønsker en bestemt type rengøringsmiddel, kan du nemt tilpasse det, når du gør det selv.
Desuden kan det være en tilfredsstillende opgave at se resultaterne af dit eget arbejde. Når du har renset fliserne selv, kan du se, hvor flot og rent det er blevet, og det kan give dig en følelse af tilfredshed og stolthed.
Endelig kan det også være en god måde at få lidt motion og frisk luft på. At være ude i haven og arbejde kan være godt for både krop og sind, og rengøring af fliser kan være en fysisk krævende opgave, der kan give dig en god træning.
Så selvom det kan virke som en uoverskuelig opgave, kan der være mange fordele ved at rense fliser selv. Du sparer penge, tilpasser rengøringen til dine behov, opnår tilfredsstillelse ved at se resultaterne og får motion og frisk luft på samme tid.
Gør det selv fliserens trin for trin
Fjern store ukrudtsvækser, blade, skær græskanter og fjern havemøbler
Start med at fjerne havemøbler, krukker mm. fra flisearealet. Hvis du har store vækster i fugerne, skal de fjernes inden påbegyndelsen af din fliserens. Fej blade/grene væk fra fliserne og sørg for at græskanterne ikke går indover arealet, skær til hvis det er nødvendigt. Det er vigtigt at man starter med at klargøre området, da det efterfølgende kan blive et problem, som du kan ende med at bruge alt for meget tid på.
Algebehandling af fliserne
Når du har gjort klar til rensningen af dine fliser og dit fliseareal er helt ryddet, skal du have lavet en algebehandling. Algebehandlingen kan påføres 30 min inden du begynder at rense. Det anbefales dog at du giver dine fliser en algebehandling 7 dage før. Dette vil have lystnet algerne mere og gør det derfor nemmere for dig at få renset alle algerne helt væk fra fliserne.
Rensning af fliser
Nu skal du til at lave rens af fliser og her skal du bruge en overfladevasker og en højtryksrenser. Du skal helst gøre brug af en højtryksrenser, hvor du selv kan regulere på trygget. På den måde så undgår du at du kommer til at rense fliserne for hårdt og derved gøre mere skade end gavn. Et for hårdt tryk kan nemlig medføre, at flisen knækker. Det anbefales at man renser i firkanter, da det vil gøre det nemmere for dig, at få et overblik over hvor du har renset. Når du har renset fliserne, vil det være en god idé at køre trin 2 en gang til inden vi når videre til trin 4.
Imprægnering af fliserne
Når dine fliser fremstår pæne og rene igen, er det tid til at de skal imprægneres. Fliserne skal være helt tørrer inden du påfører imprægneringen og du skal derfor helst vente min. et par dage. Du skal helst imprægnere fliserne med en nano imprægnering, da det klart er det bedste produkt på markedet.
oprydning og afskylning
Nu er selve fliserensen overstået og det er uden tvivl ikke gået ubemærket hen. Det sviner rigtig meget og kan have ramt din facade, havemøbler eller andre ting, hvilket desværre ikke helt kan undgås. Brug derfor din højtryksrenser forsigtigt, til at fjerne mudder, løse alger og bladerester. Der vil også være skidt og snavs som med høj sandsynlighed har ramt vinduerne. Du kan derfor enten vælge at dække dem til før rensen eller pudse dem efterfølgende. Mange vælger også at gøre brug af en vinduespudser til dette.
Fej fugesand/fast fugemasse
Når dine fliser er imprægneret, skal du vælge om du vil have fugesand eller fastfugemasse i fugerne. Fugesand er den billigste løsning og er nem at arbejde med som privatperson. Man vil med denne løsning stadigvæk opleve at der kommer mos og ukrudt op mellem fugerne over tid, på trods af at det er ukrudtshæmmende. Tommelfingerreglen er, at man skal bruge 1 kg fugesand til 1m2 flisebelægning. Det kan dog variere alt efter størrelsen på hhv. fliserne og fugerne. Vælger man fastfugemasse, skal man forvente at det tager væsentligt længere tid og er et lidt større arbejde end det at feje sand. Fastfugemasse gør det til gengæld meget svært for ukrudt vækster at vokse og hæmmer derfor vækstbetingelserne betydeligt mere end fugesand. Man har også mulighed for at bestille et professionelt firma, for et mindre beløb til at være behjælpelig med fastfugemasse.
Vedligeholdelse
Vedligeholdelse er et vigtigt trin, hvis ikke man vil foretage en fliserens med jævne mellemrum. Det danske vejr gør det uundgåeligt, at der ikke i løbet af året vil sætte sig algevækst ovenpå selve imprægneringen. Giv derfor flisearealet en algebehandling en til to gang om året, for at bibeholde et længerevarende resultat. Når nu du har ydet et stort stykke arbejde, ville det være ærgerligt at springe dette trin over. Det vil betyde at der vil gå væsentligt kortere tid, før at du er nødsaget til at rense dine fliser igen. Dermed ikke sagt at din flisebelægning ikke vil have brug for endnu en fliserens, med nogle års mellemrum men du slipper for grimme fliser de kommende år hvis du husker dette trin.
Viden om fliserne
Hvad er det egentlig der er på dine fliser og hvordan fjerner du det?
Undre du dig også over, hvad der er kommet på dine fliser og hvordan du kan få det fjernet, så læs om de mest almindelige problemer her.
Flisepest
Har du også lagt mærke til de små hvide plamager på dine fliser og undret dig over hvad det er, så har du svaret lige her, for det er nemlig flisepest. Flisepest er en sammenvoksning mellem alger og svamp som vokser på vores fliser. De vokser oftest i skygge, hvor vandet har svært ved at løbe fra. Flisepest lever af fugt og er ikke særlig glad for sollys, da solen kan brænde algerne og derved slå dem ihjel. Der lever forskellige former for alger på dine fliser, de mest udbredte alger er de grønne, hvide og sort lav. De grønne og hvide alger kan man sagtens skånsomt få renset væk fra fliserne, men sort lav er en del mere besværligt at have med at gøre. Læs mere om sort lav og hvordan man kan få bugt med det nedenfor.
Læs mere her
Sort lav
Sort lav er som navnet indikere, en lav form der sætter sig dybere nede i flisen/stenen.
Det er derfor en smule mere omfattende at få fjernet. Hvis du har fået sort lav på dine fliser, er det ikke sikkert du kan få det hele væk på en gang. Det kan derfor være nødvendigt at skulle rense dit fliseareal flere gange. Fremgangsmåden hvis du har sort lav er som følger.
- Algebehandling af fliserne 14 dage inden du begynder at rense på fliserne.
- Rens fliserne skånsomt med en overfladerenser
- Skyl mudder, skidt og snavs væk fra dine fliser og eventuelt mur eller rækværk.
- Algebehandl dine fliser igen.
- 7 dage efter påføres imprægneringen. (Fliserne skal være helt tørrer)
Læs mere om hvordan du fjerner sort lav her
Mos/ukrudt
Mos og ukrudt er et problem som mange husejere bakser med hvert år. Det tager mange timer at få fjernet og det er for de fleste, heller ikke et særligt sjovt arbejde. Når man skal have renset sine fliser skal man fjerne det mos og ukrudt fra fugerne, som man kan se med det blotte øje. Problemet er, at det langt fra er alt som øjet anskuer, hvis ukrudtssorterne har lange eller et stort rodnetværk. Det gør at man ikke kan være sikker på, at få bugt med dem alle ved en rensning.
Det er derfor vigtigt at benytte sig af et produkt som fast fugemasse, for at få helt bugt med sorterne også man forhindre deres vækst fremadrettet.
Maling
Er man så uheldig, at der er spildt maling fliserne så er fremgangsmåden stort set den samme som hvis man havde spildt olie. Det afhænger dog af, om der er tale om en vandbaseret eller en oliebaseret maling. Har du spildt vandbaseret maling på fliserne, burde man som oftest godt kunne få det væk med en højtryksrenser og en smule stærkt rengøringsmiddel. Hvis det derimod er en oliebaseret maling så er fremgangsmåden den samme som under forrige afsnit omkring olie.
Det anbefales derfor, at man enten tager kontakt til en professionel virksomhed, vender flisen om eller får lagt nye fliser. Er du ikke selv skyld i malerpletterne, anbefales det ligeledes at du tager kontakt til dit forsikringsselskab.
Læs mere her
Olie
Skulle du være så uheldig, at der er kommet olie på fliserne, er der forskellige ting du kan gøre for at løse problemet. Der er mange der tror på skrønen der indebære at hælde kattegrus på det område hvor der er spildt olie, da det eftersigende skulle hjælpe med at absorbere. Det er desværre blot en skrøne og virker derfor ikke. Du skal reagere forholdsvis hurtigt, hvis du ønsker at forsøge at rense det væk eller få et professionelt firma til det.
Jo længere tid olien får lov til at sidde på flisen, jo længere vil den trække ned og jo sværere bliver det at fjerne. Hvis du ikke selv har foretaget oliespild på dine fliser, er det en forsikringssag og derfor anbefales det at kontakte et firma som renser fliser. Men har du selv været skyld i oliespild, vil den nemmeste og billigste løsning være, at simpelthen bare vende flisen om. Er det ikke muligt at vende fliserne, vil muligheden være enten at få lagt helt nye fliser eller at kontakte en professionel for at høre om det kan udbedres.
Hvis du dog stadigvæk vil prøve at få det fjernet, selvom der ikke er en garanti for at det bliver udbedret, kan du prøve følgende: Start med en algebehandling 30 min. Før du prøver at rense fliserne med varmt vand. Det anbefales ikke, at du prøver at rense fliserne med brun sæbe, da det ikke har nogen effekt. Du kan
læse mere om at fjerne ole fra fliser her
Kalk
Når fliserne bliver produceret tilføjes der kalk. Hvis dine fliser er helt nye eller ikke før har været udsat for vind og vejr, så vil der komme et naturligt kalkudtræk i dem, når de først bliver mødt af det danske vejr.
Kalken på fliserne vil automatisk forsvinde af sig selv over tid.
Man regner med at det tager omkring et år, hvis dine fliser ikke er overdækket. Hvis fliserne derimod ligger beskyttet imod vejret som fx. hvis de er placeret under et udhæng eller i en garagen, vil det dog tage væsentligt længere tid.
Virker det tidsmæssigt uoverskueligt og kan du derfor ikke vente på at tingene går sin gang, så er der to løsninger, som du kan gøre brug af.
Hvordan fjerner du kalk?
Den hurtige løsning: Køb en kalkfjerner og smør det ud på dine fliser. Vent i ca. 2-5 min og rens derefter skånsomt dine fliser. Undgå at bruge din højtryksrenser. Brug i stedet din haveslange med en smule kraft på. På den måde vil kalken så vidt muligt blive fjernet. Hvis du stadigvæk kan se en smule kalk, så bliv ved med at ”vande” dine fliser, da det vil have den bedste effekt.
Den ”langsomme” løsning: Det er den mest miljøvenlige løsning, for det eneste du skal bruge, er vand. Du skal ca. en gang om ugen ”vande” dine fliser. Brug rigeligt med vand og så vil du langsomt kunne se at kalken forsvinder helt af sig selv.
Vigtig: Hvis du skal imprægnere dine fliser, er det meget vigtigt at du er kommet af med kalkudtrækket inden. Det vil tage meget længere tid at få kalken væk fra dine fliser, hvis den først ligger under en imprægnering.
Læs mere om hvordan du fjerner kalk her
Vi anbefaler følgende produkter & udstyr til rensning af fliser

Rensning af klinker: En komplet guide til indendørs og udendørs rensning
Indledning: Rengøring og vedligeholdelse af klinker er afgørende for at bevare deres skønhed og funktionalitet. Uanset om du har klinker indendørs eller udendørs, er det

Ølandsfliser: En Dybdegående Guide
Indledning Ølandsfliser er en fascinerende og unik type natursten, der stammer fra den svenske ø, Øland. Disse fliser har en lang historie, og deres distinkte

Kaustisk soda fliser: En vejledning til rensning af fliser
Indledning Fliser er en populær gulv- og vægbelægning, der tilføjer både skønhed og funktionalitet til ethvert rum. Men over tid kan fliser blive udsat for

Fjernelse af fedtpletter fra fliser: Effektive metoder og tips
Opvaskemiddel – Den nemme og effektive løsning på fjernelse af fedtpletter At have flotte fliser i hjemmet er en fryd for øjet, men over tid

Anlægning af indkørsel: En omfattende guide til valg af fliser og konstruktion af en holdbar indkørsel
Introduktion En flot og funktionel indkørsel kan være en værdifuld tilføjelse til ethvert hjem. Det rigtige valg af fliser og korrekt konstruktion er afgørende for

Lægge fliser uden pladevibrator: En effektiv guide til fliselægning uden specialudstyr
Introduktion Når det kommer til fliselægning, er en pladevibrator ofte en uundværlig hjælp, da den bidrager til at komprimere og jævne jorden under fliserne. Men