Flisepest og sort lav? –  Hvordan fjerner man det?

Alger på fliser

Flisepest og sort lav? - Hvordan fjerner man det?

Mange danskere oplever at få de hvide pletter på deres betonfliser også kaldet flisepest. Det er ikke det kønneste eller mest attraktive, hvis man ønsker en pæn og flot terrasse.

Hvad er flisepest?

Flisepest er en blanding mellem alger, lav og svamp, som ofte lever på vores betonfliser i haven. De sætter sig ofte hvor der er mest fugtig og megen skygge. Flisepest er en sammenvoksning af over 500 forskellige slags alger og lav, så farvetoningen kan være meget forskellig. I Danmark har vi et meget fugtigt klima, hvilken gør flisepest og alger har meget bedre levevilkår, end hvis vi tager til Spanien hvor det er helt anderledes. Når du først er begyndt at få de hvide, grønne og sorte pletter på fliserne, vil de desværre begynde sig at sprede sig forholdsvis hurtigt, så det er godt at komme i bunds med det hurtigt.

Sort lav på fliser?

Sort lav er en algeform som desværre sætter sig dybere i flisen end de grønne og hvide alger. Det er nogle sorte plamager på flisen, som kan ligne lidt en flintesten i betonfliserne.  Det er ikke sikkert en fliserens vil fjerne alt det sorte lav i første omgang, men ved at du giver dine fliser en algebehandling 1-2 gange årligt, vil det med tiden forsvinde helt.

Husmortricks go eller nogo?

Som udgangspunkt anbefaler vi ikke man bruger enten brunsæbe eller roundup på sine fliser, da det ikke er beregnet til at bekæmpe algevæksterne. Mange mener man bare skal smøre brun sæbe og bruge sin gulvskrubbe og så fjerner du flisepesten og algerne. Hvilken i nogle tilfælde selvfølgelig lykkes, men du ødelægger dine fliser mere end du gavner dem. Du åbner op for at flisen fremadrettet er mere modtagelig over for algevæksterne sætter sig og ødelægger overfladen i fliserne.

Hvordan fjerner man flisepest og sort lav?

Der er mulighed for at selv at gå i krig mod algerne, eller lade de professionelle om det. Men er det svært at rense væk? – Nej, er det korte svar.

Det du skal bruge til at fjerne flisepest og alger fra dine fliser er en fliserenser, en patiocleaner og en god gang algebehandling.  

Du skal 7 dage inden du starter sprøjte algebehandlingen udover fliserne, så du løsner alle algevæksterne og de nemmere bliver fjernet. Så kører du din højtryksrenser med patiocleaner langsom over fliserne og du skal helst ikke over 100 bar på din højtryksrenser. Det er nemmest for dig hvis du renser i små firkanter på 1×1 meter ad gangen. Når du så er færdig med at rense fliserne, sørger du for at skylle alt mudder og diverse vækster væk fra fliserne. Det er ikke sikkert at det hele bliver fjernet første gang, så nogle steder kan det kræve du kører over flere gange.

Komplet fliserens guide og udstyr.

Hos rensfliser.dk har vi lavet den ultimative fliserens guide, som dækker over de mest hyppige problemer du kan være udsat for og hvordan du takler dem. Du vil samtidigt kunne finde alt det rette udstyr som produkter du skal bruge til at få dine fliser pæne igen. Du kan finde guiden her – Fliserens guide.

Sponsorerede links kan forekomme i artiklen.

Del:

Her kan du læse

Relaterede artikler